Unapređenje tranzicijske pravde i razumijevanje historije u Bosni i Hercegovini

Udruženje „Zaboravljena djeca rata“ je uz podršku Zadužbine NED pomovisalo bolje razumijevanje ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini devedesetih godina, čime se unaprijeđuju procesi tranzicijske pravde i pomirenja. Sprovedena je  pravna analizu i izrađeni amandmani na postojeće zakone o civilnim žrtvama te su predloženi drugi mehanizme restorativne pravde preživjelima ratnog seksualnog nasilja. Sprovedene su opsežni napori kako bi se usvojile razvijene preporuke.

Nakon uspostavljanja Međunarodnih sudova, izazov je bio koristiti standarde međunarodnog prava, stavljati ih pred domaće sudije i tako uticati na stavove prema strašnim zločinima.  Rad Tribunala pruža snažnu osnovu za međunarodnu zajednicu da se na što primjereniji način počne baviti fenomenom silovanja, prisilne trudnoće, seksualnog ropstva i drugim rodnih zločinima počinjenim tokom oružanog sukoba.

Uprkos napretku međunarodnopravnih standarda, gotovo tri decenije nakon rata, posljedice takvih teških ratnih zločina i dalje su vidljive i neriješene.

U sklopu projekta održana je prva nacionalna konfrenciju pod nazivom „Vidljivost djece rođene kao posljedica rata“. Konferencija je održana u Sarajevu, koja je započela 24. novembra 2021, te je obuhvatila i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra 2021 godine, a  trajala je do 26. novembra 2021. Konferenciji su prisustvovali predstavnici vlasti, civilnog društva, zatim umjetnici, aktivisti i žene preživjele i djeca rođena zbog rata.

Održani su i zagovarački sastanci sa predstavnicima ministarstava Bosne i Herecgovine, koji su rezultirali kreiranjem prijedloga novog Zakona o Civilnim žrtvama rata, koji je 2022. godine usvojen od strane Vlade Brčko distrikta, a 26.07.2022. imalo prvo čitanje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Donator: National Endowment for Democracy; Trajanje projekta: 12 mjeseci