Trauma-orijentisani mirovni rad u Bosni i Hercegovini – Udruženje Progres

Udruženje za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost „Progres“ iz Sarajeva u saradnji sa Fondacijom „Wings of Hope“ Njemačka, a uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, implementiralo je projekat „Trauma-orijentisani mirovni rad u Bosni i Hercegovini“.

Projekat je obuhvatio dva edukacijska programa u oblasti rada na traumi, namijenjena za dvije grupe direktnih korisnika. Prva grupa je namijenjena za profesionalce iz oblasti obrazovanja i pomažućih struka (nastavnici/ce, profesori/ce, socijalni radnici/ce, pedagozi/ginje, psiholozi/ginje, te druga, namijenjena mladima, omladinskim organizacijama i organizacijama koje rade sa mladima.

Cilj projekta je bio razvijanje i senzibiliranje javnosti u odnosu na postojanje i posljedice kolektivne, individualne i transgeneracijske traume, u svim grupama koje čine društvo.

Zahvaljujući ovoj saradnji upoznali smo divne mlade ljude koji su iskazali spremnost da grade budućnost empatije i međusobnog razumijevanja i prihvatanja. Udruženje Progres svojim inovativnim pristupima će sigurno obezbijediti solidarniju i sigurniju Bosnu i Hercegovinu za sve nas i naše buduće generacije.