Sarajevo Film Festival – program Suočavanje s prošlošću

U novembru smo učestvovali u petodnevnom programu pod nazivom „Suočavanje s prošlošću“, u organizaciji Srajevo Film Festivala. Nakon prikazivanja filma „There is still someone in the woods“ u produkciji naših prijatelja i partnera iz Katalonije Cultura i Conflicte, Ajna Jusić je porazgovarala sa mladim učesnicima programa, predstavila rad našeg udruženja te ukazala mladima na potrebe i prava djece rođene zbog rata. Pored toga, Ajna je govorila o važnosti nulte tolerancije prema nasilju i ulozi mladih u procesima izgradnje mira na prostorima bivše Jugoslavije.

„SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU” ima za cilj da uradi upravo ono što mu ime sugeriše. Smatramo da je za bavljenje brojnim i neriješenim pitanjima koja datiraju iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji – čiji se uticaj i danas široko osjeća – od najveće važnosti u iskrenoj i jasnoj diskusiji o toj bolnoj prošlosti. Brojne inicijative su pokrenute u regionu u posljednjih dvadeset godina s ciljem izgradnje mira. Međutim, samo slogani ne liječe rane nanesene psihi pojedinaca koji su bili izloženi godinama ratnog stradanja. Cijele zajednice ispaštaju velike posljedice i očajnički im je potreban sveobuhvatan proces izlječenja.

Za nas je neizbježan početak takvog procesa suočavanje svih onih koji su uključeni i pogođeni jasnim činjenicama. Naše nepokolebljivo vjerovanje u ovaj pristup, uvijek imajući na umu potrebu sagledavanja historijskih događaja iz više perspektiva, temelj je projekta “SUOČAVANJE PROŠLOŠĆU.“