Predstavljanje izložbe Breaking Free u Bosni i Hercegovini

Budimo društvo jednakih vrijednosti,
a ne društvo različitih etiketa!

Izložba BREAKING FREE inspirisana je pričama djece rođene zbog rata i njihovih majki, borbama koje vode u tišini, nevidljivi u društvu ispunjenom stigmom i diskriminacijom. Stigma vezana za seksualno nasilje u konfliktu i njegove preživjele, jednako se vezuje i za djecu rođenu zbog rata, što je u Bosni i Hercegovini značajnim dijelom doprinijelo odbacivanju i/ili napuštanju ove kategorije djece od strane njihovih majki i/ili očeva, a njihova prava, potrebe i vulnerabilnosti ostali su neprepoznati i ignorirani od strane vlasti već više od 25+ godine. Izložba je autorski projekat Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ rađena u saradnji sa francusko-sirijskim umjetnikom Sakher Almonem.

Pored borbe za ravnopravan položaj žena preživjelih ratno seksualno nasilje, ova izložba svjedoči pričama djece koja su rođena kao posljedica ratnog seksualnog nasilja, djece mirovnjaka i djece humanitarnih radnika koji su djelovali tokom i poslije rata u BiH. Djeca rođena zbog rata često se nazivaju „skrivenom populacijom“, jer se pokazalo da ako neko iz njihove okoline zna za to kako su rođeni, onda bivaju izloženi stigmatizaciji i diskriminaciji. Još uvijek su izloženi društvenom osuđivanju, političkom i pravnom neprihvatanju. U Bosni i Hercegovini ne postoji zakonsko slovo koje navodi prava i potrebe ove društvene kategorije.

BREAKING FREE jača ideju o ravnopravnom društvu koje poštuje objektivne činjenice rata, ali ne živi u prošlosti. Izložba šalje ideju solidarnosti, empatije, slobode, jednakosti i izbora. Djeca rođena zbog rata kroz svoju borbu šalju poruku da žene preživjele ratno seksualno nasilje nisu krive za to što im se desilo i da se njihova trauma mora društveno i zakonski prepoznati kao čin herojstva.

Izložba je postavljena nekoliko puta tokom 2019. godine i to u: Domu mladih u Tuzli i Kulturnom Centru u Srebrenici, dok je u Sarajevu postavljena u  Historijskom Muzeju Bosne i Hercegovine, Bosanskom Kultrunom Centru (BKC) i u Novom Jevrejskom Hramu.  Internacionalno otvorenje je doživjela 2019. godine gdje je dva puta otvorena u Italiji, u pokrajini Emilia-Romagna, u gradu Reggio nell’ Emillia i Oristano na Sardiniji, te 2022. u Reggio nell'Emillia (općina Gualtieri) u sklopu umjetničkog festivala UBUNTU. Više o postavkama izložbe možete pogledati na likovima ispod.

Trajanje podrške: August 2019. – Oktobar 2019.

2020. godine, BREAKING FREE je osvojila regionalnu nagradu Jelena Šantić: „Hrabri iskoraci“. Nagrada Jelena Šantić dodjeljuje se kao afirmacija umjetničkih i aktivističkih ostvarenja koje sadrže poruke mira, tolerancije, razumjevanja, solidarnosti.