Predstava U ime oca

Predstava “U ime oca” govori o ličnim pričama i iskustvima djece rođene iz čina ratnog silovanje, kao i djece čiji su očevi bili pripadnici mirovnih misija i humanitarnih organizacija. Za vrijeme rata u BiH ratno silovanje preživjelo između 35.000 i 50.000 žena. Žene su ostale trudne i rodile djecu, koju sistem u BiH pravno ne prepoznaje. Predstava “U ime oca“ je nastala je u kooprodukciji „The Alpha Group“ teatra iz Beča, Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ i Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava „U ime Oca“ dotiče teme prošlosti i budućnosti, sa fokusom na značaj dijaloga.

Snaga ove predstave ogleda se u mogućnosti da se progovori o temi djece rođene zbog rata, kako bi se probudila svjesnost u društvu da djeca rata postoje, a sa ciljem prihvatanja i uključivanja ove populacije.

Tokom predstave, na scenu izlaze i članovi Udruženja Zaboravljena djeca rata: Ajna Jusić i Ivana Barbara Cook koje sa publikom dijele lične priče. Priče ostalih članova predstavljene su vještinama, sposobnostima i talentima glumaca Akademije dramske umjetnosti iz Tuzle.

Specifičnost ove predstave ogleda se u činjenici da je sastavljena iz tri dijela. Prvi dio predstave su priče djece rođene zbog rata u BiH, drugi dio predstave govori o djeci rođenoj zbog rata u Ugandi, dok treći dio predstave govori o djeci rođenoj kao posljedica Drugog svjetskog rata.

Režiser predstave, Darrel Toulon ističe da je riječ o dokumentarnom teatru, ne fikciji, koji transformiše stvarne priče na scenu sa težnjom da sruši zid šutnje koji postoji. Ovo je prilika da se pruži glas djeci rođenoj zbog rata, kako bi ispričali svoje priče. Predstava „U ime oca“ uz lične priče djece rođene zbog rata i glumačke postavke, šalje univerzalnu poruku primjenjivu na sve dijelove svijeta pogođene ratom.

Premijera predstave odigrana je u  Narodnom pozorištu Tuzla, 20. marta 2019. godine, a prva repriza je odigrana 22. marta 2019. godine u NPS TZ. Svoje prvo gostovanje predstava je doživjela u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama, nakon čega je i otputovala u Kulturni centar Srebrenica. 2020. godine putuje u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, gdje je priče djece rođene zbog rata ugostio Sarajevski ratni teatar Sartr. U 2022. predstava je gostovala u Osijeku i Vinkovcima.