Era međuljudskog dijaloga – YIHR Srbija

Inicijativa mladih za ljudska prava zajedno sa Udruženjem „Zaboravljena djeca rata“organizovala je predavanje pod nazivom “Era međuljudskog dijaloga” 16. marta 2021. Razgovor sa Ajnom Jusić mogao se pratiti na Zoom platformi ili na Facebook stranici YIHR Srbija.

Glavno pitanje predavanja bilo je da li su društva sa prostora bivše Jugoslavije usmjerena ka budućnosti? Ako nisu, zašto je to tako?

Kroz diskusiju o važnosti kulture sjećanja i suočavanja sa prošlošću s ciljem izgradnje dijaloga o budućnosti, sa Ajnom se razgovaralo o radu Udruženja “Zaboravljena djeca rata” i onome što je neophodno učiniti na regionalnom nivou kako bi kultura dijaloga zaživjela.

Društvo sa prostora razbijene multikulturalnosti i prostora bivše Jugoslavije danas pamti prošlost, jake emocije, bol, gubitak, viktimizaciju, nepravdu, ali ne i historijske činjenice. Ovakvo stanje oslikava uspješnost sprovođenja manipulativno korumpiranih politika, što direktno utiče na porast nasilja. Procesi (ne)suočavanja s prošlošću i (ne)izgradnje mira u državama “zamrznutog konflikta” su povezani sa nepostojanjem alata za izgradnju bolje budućnosti, a to je dijalog i zajedničko djelovanje građanstva.

Zaključak predavanje jeste da je dijalog o prošlosti proces koji društvo mora postepeno graditi kako bi se kreirale veće šanse za izgradnju povjerenja.