COVID 19 – podrška ženama preživjelim ratno seksualno nasilje

Generalni položaj žena za vrijeme pandemije u BiH nije dobar. Jedna od posljedica pandemije COVID-19 je usporavanje ili privremeno pad ekonomskih aktivnosti. To je situacija koja dodatno i specifično pogađa žene. Naime, ekonomska kriza najprije pogađa neke od djelatnosti u kojima su prisutne, ili posebno zastupljene, žene-poduzetnice. Također, među prvima na udaru krize bile su ekonomske grane u kojima preovladava ženska radna snaga, u širokom spektru od radnica u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i turističkoj djelatnosti, pa do frizerki i radnica u butiku ili cvjećari. Konačno, žene koje rade nailaze danas na dodatne izazove da odgovore obavezama na radnom mjestu i privatnom životu, jer su mnoge društvene usluge – od zdravstva, pa do gradskog prevoza, snabdijevanja i usluga predškolskog odgoja – reducirane, ili su prestale sa normalnim djelovanjem. Također, tokom pandemija uočen je porast žrtava porodičnog nasilja, ali također zabilježena je i nevjerovatna situacija: sigurne kuće za žene nisu dobile odoborenje od Kriznog štaba da primaju žena koje preživljavaju porodično nasilje. Žene koje su preživjele ratno silovanje tokom pandemije doživjele su retraumatizaciju. Cjelokupna pandemija ponovno im je vratila osjećaj straha i nepredvidivosti. „Okidač“ pod nazivom coronavirus je učinio mnogo loših stvari, ali kao jednu od najtežih mogu navesti ekonomski status žena preživjelih.

Zahvaljujući podršci SSRU Udruženje Zaboravljena djeca rata doniralo je 5 poljoprivrednih mašina ženama preživjelim. Pored toga, Udruženje je obezbijedilo dio stambenog materijala za ženu preživjelu koja još uvijek živi u izbjegličkom kampu.

Trajanje projekta: 30 dana / Donator: Stand Speak Rise UP – An initiative of Her Royal Higness The Grand Duchess of Luxembourg