8. decembar – Dan sjećanja na žene žrtve ratnih stradanja u BiH (1992-1995)

Centar ženskih prava u saradnji sa Filozofskim Fakultetom u Zenici je organizovao panel pod nazivom “(Pre)Živjela!” Panel se održao u prostorijama Filozofskog fakulteta a govornice su bile Nurka Babović, sociologinja i psihoterapeutkinja i Ajna Jusić, predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata.

Nurka Babović je prisutnima objasnila razliku između žene žrtve rata i žene preživjele žrtve rata te je naglasila: “Sve i da je tokom rata silovana jedna jedina žena i da je rodila dijete, Bosna i Hercegovina je dužna da tu ženu i dijete pravno prepozna te da im pruži sve ono što ih sljeduje”.

Ajna Jusić je mlade studente Filozofskog fakulteta upoznala sa postojanjem kategorije djece rođene zbog rata, svim problemima sa kojima su se cijeli život suočavali i još uvijek suočavaju ali i sa problemom silovanja kao dijela ratne strategije. Kazala je kako je silovanje potpuna degradacija jednog ljudskog bića ali i da je problem nasilja nad ženama i seksualnog nasilja danas u mirnom dobu i dalje prisutan i zabrinjavajući.

“Gradnja nenasilnog društva je dugotrajan proces, nasilje se može desiti bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Ne smijemo stvarati kulturu u kojoj krivimo žrtvu za zlodjela počinioca.” – poručila je Jusić.