Premijera filma “Pokret 1325”

Međunarodni dan ljudskih prava, obilježile/i smo premijernom projekcijom filma “Pokret 1325 – Žene, mir i sigurnost”, sa učesnicama istoimenog programa, bosanskohercegovačkim heroinama, regionalnim borkinjama za ženska prava i prijateljima i prijateljicama našeg udruženja.

U uvodnoj riječi, predsjednica i članica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, Ajna Jusić, naglasila je kako su preživjele i preživjeli, skoro trideset godina po završetku rata, ekspertkinje i eksperti i kao takve ih moramo uključiti u procese donošenja odluka i izgradnje mira u regionu. “Danas imamo 20.000 – 50.000 ekspertkinja i eksperata”.

Program “Pokret 1325”, ekranizovan na istoimenom videozapisu koji smo pogledali/e, integriše ovu tvrdnju. Osmišljen je kako bismo ohrabrili/e mlade žene u Bosni i Hercegovini na društvenu i političku participaciju i učešće u izgradnji mira u regionu. Podršku, savjete i liderske vještine, na njih su prenijele upravo bosanskohercegovačke heroine preživjele ratno seksualno nasilje, kao i pionirke ženskog pokreta u bivšoj Jugoslaviji. Vjerujemo da jedino transgeneracijskom razmjenom, međusobnim razumijevanjem iskustava žena, kao i njihovom regionalnom saradnjom možemo njegovati kulturu sjećanja i graditi mir.

Nakon prikazivanja videozapisa, uslijedila je panel diskusija na kojoj su učesnice govorile o svojim iskustvima sa programa i važnosti ženskog okupljanja.

Naše panelistkinje:

  • Belma Kobaš, učesnica programa “Pokret 1325”
  • Adila Suljević, bosanskohercegovačka heroina
  • Marijana Senjak, psihologinja i psihoterapeutkinja

Razgovor je moderirala Ajna Jusić.

Marijana Senjak je naglasila da ljudska prava nisu zagrantovana i da su procesi devedesetih doveli do ograničenja, zbog čega se opet borimo.

Istakla je dvije smjernice za političku budućnost Bosne i Hercegovine:

  1. Osiguravanje autonomnih ženskih prostora
  2. Žrtve postaju akterice.

“Oni koji su najviše pretrpjeli, oni su donosioci promjena. To je zagovarački put.”

Složile/i smo se da je važno mlade upoznati sa činjenicama, kako ih niko ne bi mogao trovati mržnjom i kako bi se angažovali/e za stabilniju i inkluzivnu budućnost naše zemlje. U kojoj mjeri im se to i sistemski poručuje?

Belma Kobaš, učesnica programa “Pokret 1325” i protagonistkinja videozapisa, podsetila je na izazove mladih žena u Bosni i Hercegovini:

  1. Nedostatak političke participacije
  2. Nedostatak prilika za napredovanjem
  3. Manjak edukacija, diskriminacija.

Programom “Pokret 1325” kreiramo siguran prostor mladim ženama da podjele izazove sa kojima se susreću kada žele da rade na unaprijeđivanju društva, pa im u skladu sa njihovim potrebama, pružamo podršku, savjete i korisne alate za društveno i političko djelovanje.

Transgeneracijska razmjena je ključan alat u osnaživanju mladih žena, jer ženska historija nije napisana i nastoji se na njenom zaboravljanju. Spajanje mladih žena sa heroinama i pokretačicama feminističkih pokreta je najveći garant da će dobiti potrebno i adekvatno znanje o pretrpljenom ratnom seksualnom nasilju i o antiratnim pokretima koje su vodile žene, dok su muškarci vodili ratove.

“Nek budu ponosne, snažne, a u amanet im želimo ostaviti istinu o nama, da smo živjele, da nas ne zaborave i da se ovo opet ne desi.” – Adila, bosanskohercegovačka heroina

Čuli/e smo i o važnosti implementacije UN Rezolucije 1325 u Bosni i Hercegovini od više stručne saradnice u Agenciji za ravnopravnost spolova, Branislave Crnčević Čulić.

Na značaj postojanja ovakvih programa, kako bismo osigurale/i mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, podsjetila nas je voditeljica programa “Pokret 1325”, psihologinja, omladinska radnica i mentorica učesnicama, Azra Frlj. Azra je istakla značaj međusobnog povjezivanja, posebno za kulturu sjećanja, koja zavisi od našeg sadržaja.

Program “Pokret 1325”, realizovan je uz podršku i u saradnji sa Ambasadom Njemačke u Sarajevu.

Foto: Almira Mehić