BREAKING FREE u Ravenni

Izložbu “BREAKING FREE” u Ravenni, Italija, otvorili su članovi/ce Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, Ajna Jusić i Alen Muhić, u saradnji sa našim partnerima Iscos Emilia Romagna, a uz podršku Opštine Ravenna i CISL Romagna. Postavka izložbe će posjetiocima biti dostupna do 21. decembra.

Svečanom otvorenju izložbe prethodila je interaktivna panel diskusija, gdje su građani i građanke Ravenne saznali/e više o radu našeg Udruženja, te potrebama i položaju djece rođene zbog rata u Bosni i Hercegovini. Pričali/e smo i o izložbi “BREAKING FREE” kao umjetničkom alatu u borbi protiv društvene nevidljivosti ove ranjive grupe. Upoznali/e smo posjetioce i posjetiteljke sa usvajanjem Zakona u kojem su djeca rođena zbog rata u Bosni i Hercegovini, prvi put pravno prepoznata kao posebna kategorija civilnih žrtava rata.

Obratili/e su nam se i: direktor Iscos Emilia-Romagna – Andrea Cortesi, generalni sekretar CISL Romagna – Francesco Marinelli, i predstavnica Amnesty International Italija – Alba Bonetti. Govornici i govornice su poslali/e snažne poruke mira, inkluzije i jednakosti, važnosti borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, ali i potrebama za kreiranjem mjera prevencije ovog oblika nasilja.

Narednih dana smo na izložbi ugostili/e preko 120 učenika i učenica srednjih škola, te grupu od 30 mladih izviđača i izviđačica iz Ravenne. Rad sa mladima je uvijek bio važan aspekt našeg Udruženja, pa smo i sada najviše vremena provjeli sa njima. Nakon ugodnog razgovora, mladi ljudi su posjetili izložbu. Kroz formu žive biblioteke, iz ličnih priča djece rođene zbog rata, prvi put su imali priliku čuti sa čime se sve suočava ova kategorija društva u Bosni i Hercegovini.

Autor izložbe: Sakher Almonem Stage Photographer.