BREAKING FREE u Ceseni – otvorena izložba

Izložba BREAKING FREE otvorena je 28. oktobra u Galeriji “Pescheria”, u Ceseni, Italija, a moći će da se pogleda do 26. novembra. Izložbu su otvorili Merjem Muhadžić i Senedin Hrnjica, članica i član tima “Zaboravljena djeca rata”, u saradnji sa prijateljima i partnerima Udruženja, Iscos Emilia Romagna, a uz podršku Opštine Cesena i CISL Romagna.

Obratili/e su nam se: Andrea Cortesi i Tamara Cvetković ispred Iscos Emilia Romagna, generalni sekretar CISL Romagna – Francesco Marinelli, predstavnik Općine Cesena, Carlo Verona – savjetnik za kulturu i inkluziju, i predstavnici/e Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Poslali/e smo snažne poruke mira, inkluzije i jednakosti. Govorili/e smo o važnosti prevencije i borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, kao i potrebama za kreiranjem mjera za njegovom prevencijom.

Merjem Muhadžić, pravna savjetnica Udruženja, govorila je o primjerima dobre prakse iz Bosne i Hercegovine, Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata, u kom su djeca rođena zbog rata prvi put zakonski priznata kao posebna kategorija civilnih žrtava rata.

Koordinator izložbe, Senedin Hrnjica, govorio je o umjetnosti kao alatu borbe za ljudska prava, te potencijalu izložbe BREAKING FREE da postane platforma za poticanjem većeg stepena ravnopravnosti i uvažavanja ljudskih prava, ukazujući na posljedice koje rat i seksualno nasilje donose i ostavljaju.

“Nažalost, dok mi trideset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini radimo na ispravljanju nepravde, procesuiranju ratnih zločina i zaceljivanju traume, u svijetu se vode brojni ratovi u kojima imamo priliku vidjeti kako se ista zlodjela ponavljaju, nedužni civili stradaju, a žene preživljavaju seksualno nasilje iz kojeg se rađaju nove generacije djece.

Izložba BREAKING FREE mora obići svijet, svi moraju vidjeti i biti svjesni posljedica ratnog seksualnog nasilja. Recimo NE ratu, recimo NE političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili bilo kojoj netrpeljivosti, koja kao rezultat ima stradanje nedužnih civila.” – poručili su predstavnici/e Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Autor izložbe: Sakher Almonem Stage Photographer.