Zaboravljena djeca rata dobitnici nagrade Peace in Progress

Udruženja „Žena žrtva rata“ Sarajevo i „Zaboravljena djeca rata“ ovogodišnji su dobitnici nagrade Peace in Progress, koju dodjeljuje Internacionalni katalonski institut za mir, za promociju mira na jedinstven način.  

Nagrađena trilogija „There is still someone in the woods / Kao da je neko još uvijek u šumi“ prikazuje životne priče žena preživjelih i djece rođene zbog rata u Bosni i Hercegovini putem dokumentarca, predstave i izložbe. Implementirale/i smo je u saradnji sa dragim prijateljima, produkcijom Cultura i Conflicte, kojima se zahvaljujemo na nominaciji.   

Čast nam je da nagradu dijelimo sa pokojnim generalnom Jovanom Divjakom koji ju je, za snažni i hrabri rad u Bosni i Hercegovini, primio 2013. godine. Ponosni/e smo na to što je naša borba za osnaživanje žena preživjelih ratno seksualno nasilje u Bosni i Hercegovini i djece rođene zbog rata, prepoznata i priznata. 

Nakon prijema delegacije u predsjedničkim kancelarijama, događaj povodom Međunarodnog dana mira, otvorila je predsjednica Katalonskog Parlamanta, Anna Erra. Nagradu su primile Meliha Merdžić i Amela Međuseljac (Žena žrtva rata), te Ajna Jusić i Alen Muhić (Zaboravljena djeca rata).  

Međuseljac je izrazila ogromno zadovoljstvo koje joj pruža organizacija u kojoj djeluje, ne samo radi “podrške preživjelim žrtvama”, već i radi “potvrđivanja istine i uspostavljanja pravde”. Podsjetila je da su “zahvaljujući svjedočanstvima preživjelih žrtava, koja su u većini slučajeva vrlo bolna” osuđeni do sada mnogi zločinci, ali da još uvijek ima “mnogo silovanih žena koje šute, jer se srame”, zbog “stigme i diskriminacije u sredini u kojoj žive i rade”.  

Ajna Jusić, predsjednica udruženja Zaboravljena djeca rata, ukazala je na to da su djeca rođena zbog rata u BiH „svojim tijelima i ličnim svjedočenjima odlučno promjenila kurs nacionalnog i međunarodnog prava, sa ciljem kreiranja ravnopravnijeg društva sa pravednijim pravnim poretkom i zakonima“. Također je istakla da obaveza nediskriminacije zahtijeva od svake države da poslije rata aktivno identifikuje pojedinačnu djecu i grupe djece čije priznavanje i ostvarivanje prava mogu zahtijevati „posebne mjere“. Prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima, države su obavezne da ne stigmatizuju i da štite pojedince od stigmatizovanja ili propusta trećih strana. BiH, kao i druge konfliktne i postkonfliktne države, nije ispunila svoje obaveze, i danas se djeca rođena zbog rata  često gledaju kroz prizmu „vojne strategije silovanja“. 

Predsjednik Međunarodnog katalonskog instituta za mir Xavier Masllorens podsjetio je da “posljedice ratova i svih vrsta nasilja nikada ne prestaju ni potpisivanjem mirovnog sporazuma ni prestankom izravnog nasilja”. Nagrada ICIP za izgradnju mira odaje priznanja osobama, organizacijama ili institucijama koje ostvaruju važan doprinos u promicanju i izgradnji mira, a bira se od 2011.  

Događaj je započeo izvedbom ulomka predstave „Kao da je netko još uvijek u šumi“, koji govori o iskustvima žena koje su pretrpele seksualno nasilje tijekom rata devedesetih godina. 

Predstavništvo Vlade Katalonije u Bosni i Hercegovini, na čelu s Ericom Hauckom, pružilo je veliku podršku projektu Cultura i Conflicte i održavanju snažne suradnje između BiH i Katalonije. U novembru 2022. godine, Predstavništvo je organiziralo regionalnu turneju trilogije, među kojima se odvilo i simbolički važno gostovanje u Narodnom pozorištu Sarajevo. 

Tokom boravka u Barseloni, bosanska delegacija je imala priliku održati sastanak i sa  Meritxell Serret, Katalonskom Ministricom vanjskih poslova.  

Dobitnici/e ovogodišnje ICIP nagrade iskoristili/e su ovu posjetu da ukažu na još uvijek postojeće prepreke sa kojima se suočavaju preživjele i djeca rođena kao posljedica ratnog seksualnog nasilja, te su istakli da ovakav vid priznanja predstavlja dodatnu motivaciju za nastavak rada na ovom pitanju kako u BiH, tako u svijetu.