“NAJHRABRIJI ČIN JE I DALJE RAZMIŠLJATI SAMOSTALNO. NAGLAS”, COCO CHANEL.

Sudjelovanje žena u procesima mira važno je za postizanje održivog mira. Pokret 1325 je poziv za mlade žene od 18 do 25 godina iz Bosne i Hercegovine da poduzmu konkretne i hrabre korake za sopstvenu sigurnost.
Jeste li spremne motivisati i inspirisati sebe, ali i mlade žene za sudjelovanju u oblikovanju procesa mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini? Želite li biti dio projekta koji osnažuje mlade žene da prevladaju patrijarhalne prepreke i prošire svoje znanje u području liderstva? Ako je tako, pridružite se projektu “Pokret 1325” i neka se čuje vaš glas!

Pokret ima za cilj osigurati da se žene više ne osjećaju manje vrijednima u političkim i društvenim sferama. Mlade žene će stvarati prilike za sebe da govore glasnije i koriste svoj glas za uticaj na procese mira. Kroz program ćemo stvarati siguran i inkluzivan prostor za mlade žene da razmijene iskustva, ideje i pruže podršku jedne drugima. Zajedno će stvoriti karte puta za postizanje mira u Bosni i Hercegovini i promicanje stabilnosti u regiji. Prije stvaranja sopstvene mirovne karte, učesnice će proširiti vještine liderstva i znanja kroz zajedničku motivaciju i ohrabrivanje za sudjelovanje u procesima tranzicijske pravde u BiH. To neće samo stvoriti prosperitetnije i stabilnije društvo u Bosni i Hercegovini, već će također inspirisati buduće generacije mladih žena da se podignu i slijede svoje snove.

Pridružite nam se u stvaranju mirnijeg i jednako pravednijeg društva u Bosni i Hercegovini – POKRET POČINJE S TOBOM! PRIJAVI SEhttps://forms.gle/NxCHF5AmAkuetpxZ8

Prijave traju do 10. maja, a do 15. maja tim Udruženja će izvršiti selekciju i obavijestiti kandidatkinje putem e-maila.

O PROJEKTU “POKRET 1325”

“NIKO VAS NE MOŽE UČINITI MANJE VRIJEDNIM BEZ VAŠEG PRISTANKA.” – Eleanor Roosevelt.

(1) ”Kamp 1325” koji i nije baš obični ljetni kamp. Međugeneracijski Kamp je moćan intergeneracijski prostor gdje se mlade žene okupljaju s pionirkama ženskog pokreta iz bivše Jugoslavije i BH. heroinama, preživjelim seksualno nasilja tokom rata u BiH. Kamp ima za cilj podizanje svijesti i stvaranje pozitivnih promjena kroz poticanje političkog aktivizma mladih žena u BiH.

(2) Online radionica ”Rezolucija 1325” – Radionica ima za cilj ukazati na razloge zbog kojih je važno podržavati i implementirati ovu rezoluciju u BiH. Po završetku ove radionice, učesnice će dobiti jasniju sliku o tome da se upravo one mlade žene, u mirovnim procesima prepoznaju kao ključni faktori u održavanju stabilnosti i mira u društvu.

(3) Tri međugeneracijske edukativne radionice sa vršnjacima i građanima! Ovo je jedinstvena prilika za mlade učesnice da uz mentorstvo i aktivnu podršku koristeći se znanjem i vještinama Kampa 1325, stvaraju poticajno okruženje za učenje, postavljanje pitanja i dijeljenje značajnih iskustava. Sudjelovanjem u edukativnim radionicama, dobit ćete prilike za razmišljanje, učenje i izgradnju novih vještina u podržavajućem okruženju, dođite i budite dio izgradnje bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu!

(4) Film „Pokret 1325 u BiH“ – Za promociju aktivnosti i rezultata okupljanje mladih djevojaka iz BiH i žena sa prostora bivše Jugoslavije, zajedno ćemo kreirati scenario i snimiti projektni film koji će se prikazati na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra 2023. u Sarajevu. To će mladim učesnicama pružiti priliku da artikulišu svoje potrebe kroz poruke društvu i daju relevantne preporuke donositeljima odluka.
Naše projektne aktivnosti su ukorijenjene u osnaživanju mladih žena, i iskreno se radujemo što ćemo poželjeti dobrodošlicu i uključiti sudionice u izgradnju bolje i svjetlije budućnosti za žene u BiH.

Više o projektu: https://zdr.ba/2023/04/pokret-1325/