IZLOŽBA U VIJEĆNICI: PROGOVARA(J)MO ZA PRAVNU PREPOZNATLJIVOST DJECE ROĐENE ZBOG RATA

Izložba “Progovara(j)mo” Muzeja ratnog djetinjstva posvećena je i u cijelosti ko-kreirana u saradnji sa ženama koje su kao djeca i mlade osobe preživjele ratno seksualno nasilje, te sa djecom rođenom zbog rata.

Nakon prošlogodišnje sarajevske postavke u Galeriji Novi hram, te mostarskog i beogradskog predstavljanja, izložba „Progovara(j)mo“ biće ponovo postavljena u sarajevskoj Vijećnici od 5. do 9. decembra kao centralni događaj kampanje „Progovara(j)mo za pravnu prepoznatljivost djece rođene zbog rata“ koju je pokrenulo Udruženje “Zaboravljena djeca rata”

U julu 2022. godine djeca rođena zbog rata zakonski su prepoznata kao civilne žrtve rata na prostoru Brčko distrikta, što predstavlja simboličan, ali važan iskorak u adresiranju njihovih potreba. Zajedničkim Progovaranjem još jednom skrećemo pažnju na prava i potrebe djece rođene zbog rata i preživjelih ratnog seksualnog nasilja, a s ciljem usvajanja Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata na prostoru čitave BiH.

Nakon svečanog otvaranja izložbe u ponedjeljak 5. 12. (od 12 sati, ulaz samo s pozivnicom) svi zainteresovani moći će posjetiti izložbu do petka 9. 12, i to u periodu od 9 do 17 sati.

VIŠE O IZLOŽBI

Kroz predstavljanje ličnih priča, predmeta i videosvjedočenja preživjelih i djece rođene zbog rata, izložba ukazuje na višestruke probleme sa kojima se ove osobe svakodnevno suočavaju s ciljem podizanja svijesti o njihovom položaju u društvu danas.

Izložbi je prethodio višemjesečni rad na dokumentovanju iskustava djece i preživjelih, i radionica mapiranja tijela tokom koje su preživjele ratnog seksualnog nasilja prenijele svoja životna
iskustva na papir koristeći jezik umjetnosti kao medij. Učesnice radionice tako su kreirale vlastite mape tijela, te kroz ovaj proces radile na jačanju svojih individualnih snaga i vrijednosti, sagledavajući svoj život ne samo kroz prizmu proživljene traume, već u njegovoj cijelosti.

Ova izložba biće i prilika da se domaća publika upozna sa „Crvenom haljinom“, nagrađivanim, trinaestogodišnjim internacionalnim projektom zajedničkog vezenja britanske umjetnice Kristie Macleod. Na haljini su izvezene lične priče 347 žena i 7 muškaraca iz 48 zemalja, a preživjele koje su podijelile svoja iskustva za „Progovara(j)mo“ imaće priliku nadodati svoje vezove neposredno pred otvaranje izložbe.

U nastanku „Crvene haljine“ učestvovale su žene izbjeglice iz Palestine, Sirije i Ukrajine, tražiteljice azila, civilne žrtve rata iz različitih zemalja, uključujući i Kosovo, te siromašne žene iz raznih krajeva svijeta.

Izložba “Progovara(j)mo” realizovana je u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije, Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem Psiholab, te uz podršku Delegacije EU u BiH i Vlade Velike Britanije.