IZLOŽBA BREAKING FREE BEOGRAD

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe o djeci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovini BREAKING FREE. Zvanično otvorenje izložbe je 12 oktobra 2022 u 18:00h, u prostorijama Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) na adresi Endžio Hab, Dobračina 4, Beograd.

Izložba Breaking Free inspirisana je borbom i snagom djece rođene zbog rata i njihovih majki koja traje skoro tri decenije. Dosadašnja borba je trajala u tišini pod velom stigme i diskriminacije, ali danas, zajedničkim snagama, zajedničkim glasom odlučili/e su izaći i progovoriti o tami u kojoj su živjeli/e i mnogi/e još uvijek žive.

Stalna normativna i praktična marginalizacija djece rođene zbog rata i njihovih majki u post-konfliktnim društvima značajna je prepreka održivom i inkluzivnom miru, pomirenju i tranzicijskoj pravdi. Procesi tranzicijske pravde koji ne prepoznaju i ne provode prava djece rođene iz seksualnog nasilja ne mogu ispuniti svoje ciljeve koji uključuju istinu, pomirenje, odgovornost i isporuku reparacija. Poricanje prava djece rođene iz seksualnog nasilja nepomirljivo je sa normativom ljudskih prava na univerzalnost. Lična iskustva djece odraz su političkog i društvenog ustroja u mirnodopskom periodu, koji je već postojeću traumu odlučio produbiti patrijarhalno-opresivnim alatima. Priče djece rođene zbog rata nam pomažu da se suočavamo sa prošlošću, sa samima sobom i daju nam motivaciju da dijalogom gradimo bolju i sigurniju budućnost.

Ova izložba je posebno veliki poduhvat za djecu rođenu zbog rata, jer kroz ovu izložbu nekoliko članova/ica Udruženja po prvi put izlazi u javnost sa svojom pričom. Izložba Breaking free naglašava solidarnost, empatiju, slobodu, jednakost i izbor. Djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja jasno izražavaju svoj identitet “djeteta svoje majke”, nikada nisu i nikada neće biti “djeca neprijatelja”. Naše majke, sve osobe preživjele ratno seksualno nasilje nisu krive za to!

Idejni koncept izložbe razvile su Ajna Jusić i Mirna Omerčaušević, dok je autor fotografija i video rada Sakher Almonem, sirijsko-francuski umjetnik, rođen 1986. godine. Nakon 12 godina profesionalne plesne karijere u Siriji, Francuskoj i Austriji, počeo se baviti scenskom fotografijom. Inspiracija za ovu izložbu rodila se kada ga je Darrel Toulon (The Alpha Group) pozvao da učestvuje u projektu „In the name of the father“/„U ime oca“ koji je organizovan u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla.

Izložba se sastoji iz tri dijela: Prvi dio izložbe su portreti djece rođene zbog rata, članova/članica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“, te njihovih majki koje su im pružile podršku fotografišući se s njima. Drugi dio izložbe čine portreti umjetnika/ca koji/e su pričali/e priče djece rođene zbog rata na pozornici Narodnog pozorišta u Tuzli. Treći dio je video projekcija koja rezimira cjelokupnu izložbu, za koji je originalnu muziku radio Norbert Wally (Autorska pjesma „Karma Baza“; Izvode: Norbert Wally i Clara Luzia).

Organizatori/ice izložbe u Beogradu su Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Žene u crnom i Autonomni ženski centar. Izložba ostaje otvorena do 22 oktobra, a posjete su moguće svakim danom od 10:00h do 18:00h.

Koncept transformacije doživljene traume u umjetnički prikaz BREAKING FREE slijedio je princip dijaloga na svim razinama. Centralna promjena je bila stvaranje sigurnog prostora u kojem su djeca stvarala temelj povjerenja prema društvu. Iz toga je izrasla spremnost djece rođene zbog rata da se zajedno suoče sa širokom publikom, te motiviraju društvo na dijalog sa svojim pričama. Izložbom želimo otvoriti prostor za uvid vlastitih odgovornosti u kontekstu posljedica rata i seksualnog nasilja. Krucijalno je, da u mirnodopskom periodu građani osvijeste sopstvene diskriminatorne prakse koje mogu dodatno otežati već tešku borbu sa nepravdom na prostorima bivše Jugoslavije.

Budimo društvo jednakih vrijednosti, a ne društvo različitih etiketa!