Dana 30. oktobra.2019. godine Ured posebnog predstavnika glavnog tajnika za seksualno nasilje u sukobima i Stalna misija Južne Afrike pri Ujedinjenim narodima obilježavali su desetogodišnjicu mandata i usvajanja UNSCR 1888 “Zaštita žena i djevojčica od seksualnog nasilja u oružanim sukobima“ čime je pokrenuto pitanje seksualnog nasilja u konfliktima.

Osnivanje ovog mandata posvećeno je spriječavanju i suočavanju sa seksualnim nasiljem u konfliktima koje je prepoznatno kao prijetnja za održivost mira u svijetu. Područuje djelovanja ovog mandata obuhvata pitanja kolektivne svijesti i poticanje međunarodne zajednice u pogledu riješavanja pitanja silovanja u ratnim zonama, ali i riješavanje problema socijalne stigmatizacije s kojom se suočavaju preživjele i preživjeli.

Udruženje Zaboravljena djeca rata dobilo je poziv za učešće kako bi se na ovom velikom događaju pokrenulo pitanje djece koja su rođena kao posljedica rata. Tom prilikom članovi Udruženja Alen Muhić i Nadia Delić Klevstad su održali govor.

Trenutno je ovo Udruženje jedino Udruženja na svijetu koje se bavi društvenom i pravnom vidljivosti djece rođene zbog rata i svojim djelovanjem pokrenulo je ovo pitanje na internacionalnom nivou čime su ispisane prve stranice historije. Svojim pokretom Udruženje Zaboravljena djeca rata je učinilo Bosni i Hercegovinu prvom državom u svijetu koja čini sistematske i društvene korake u društvenom i zakonskom prihvatanju ove kategorije.