Izložba BREAKING FREE u Italiji

U srijedu, 8. Juna, smo otvorili izložbu BREAKING FREE u Italiji, opština Gualtieri, Regio Nell Emilia, u sklopu Festival Ubuntu.

Izložba je postavljena u galeriji Falegnami, a građani će imati priliku da je posjete do 3. jula.

Na dan otvorenja, zajedno sa grupom srednjoškolskih učenika, izložbu je posjetio srednjoškolski profesor i koordinator omladinskog programa za opštine Bassa Reggiana, Domenico Varipapa, nakon čega je upriličena panel diskusija sa Ajnom Jusić.

Ajna je mlade ljude upoznala sa različitim kategorijama djece rođene zbog rata koje su imali priliku vidjeti na izložbi, te im je predstavila potrebe, rizike i prava ove društvene kategorije, prava koja nisu prepoznata zakonima Bosne i Hercegovine.

Po završetku panela, prisutnima se obratio profesor Varipapa koji je izrazio svoje žaljenje jer ova tematika nije nešto što se uči u sklopu formalnog obrazovanja na časovima historije, te je poručio kako mladi ljudi moraju biti upoznati sa ratnim dešavanjima sa prostora bivše Jugoslavije, od kojih Italiju dijeli samo Jadransko more. Zahvalio se Udruženju Zaboravljena djeca rata na prilici koju smo pružili mladim ljudima da nauče taj dio historije.

Prisutnima su se obratili:

▪️ Aziz Sadid, koordinator organizacije Cisl Emilia Romagna za opštine Bassa Reggiana

▪️ Mattea Gialdini, savjetnica opštine Gualtieri za kulturu, volonterski rad i rodnu jednakost

▪️ Monica Righini, organizatorica UBUNTU festivala

Autor izložbe Breaking Free je pozorišni fotograf, Sakher Almonem Stage Photographer., a kreirana u saradnji i uz podršku Iscos Emilia-Romagna.