There is still someone in the woods // Jersey city New York (JCTC)

Umjetnička izložba „THERE IS STILL SOMEONE IN THE WOODS / KAO DA JE NEKO JOŠ U ŠUMI“ je postavljena u Pozorišnom centru Jersey city u New Yorku 23. aprila i trajat će do 28. aprila. Izložba je nastala u saradnji sa fotografom Oriol Casanovas i spisateljicom Teresa Turiera-Puigbò – Cultura i Conflicte, a govori o ​Nevenki, Melihi, Milici, Alenu, Lejli i Ajni: Svi oni su rođeni u ratu ili su ga preživjeli, ali su „žrtve mirnog doba“ jer već 30 godina trpe institucionalni zaborav i društvenu stigmu, kao i fizičke i psihičke posljedice ratnog silovanja.

U sklopu izložbe je upriličeno i prikazivanje filma There’s Still Someone in The Woods / Kao da je još neko u šumi nakon čega su prisutni imali priliku da učestvuju u interaktivnoj panel diskusiji sa umjetnicima i organizatorima, na temu „silovanje kao oružje rata“. Publika je bila oduševljena radom Udruženja Zaboravljena djeca rata koji su predstavili naši prijatelji iz Cultura i Conflicte, kao pokretača pozitivnih promjena 30 godina nakon rata.

Postavku izložbe i prikazivanje filma je omogućio Katalonski institut u Americi u saradnji sa Pozorišnim centrom Jersey City, a sve u sklopu ovogodišnjeg festivala književnosti i umjetnosti  #SantJordiUSA.

Na linku ispod možete pogledati snimak cijelog događaja.