Predstava U ime Oca / In the name of the Father

Ponovno izvođenje predstave U IME OCA / IN THE NAME OF THE FATHER!

Dokumentarno-plesna predstava u režiji Darrel-a Toulon-a, o djeci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovini je prikazana u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, Gradskom kazalištu Joza Ivakić Vinkovci i na kraju u Narodnom pozorištu Tuzla.

U IME OCA je transdisciplinarni projekat ili kombinacija umjetnosti performansa, politički relevantnog pozorišta i akademskih istraživanja. Projekat je razvijen u saradnji sa Univerzitetom u Birminghamu (UK), Univerzitetom u Leipzigu (DE) i Udruženjem Zaboravljena djeca rata (BiH), a podršku je dobio od Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo i istraživanja Europske Unije “Horizont 2020” i programa istraživanja i inovacija, Marie Sklodowska-Curie.

Središnji dio projekta je dokumentarno-plesno-pozorišna produkcija u koprodukciji Narodnog pozorišta Tuzla (Bosna) i Alpha grupacije (Austrija). Među glumačkom postavom je i Ajna Jusić, predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata, zajedno sa ostalom djecom rođenom u ratu, a uz podršku  7 bosanskohercegovačkih glumaca i austrijskog muzičara Norbert-a Wally-a.

U ovom djelu, Darrel Toulon transformiše biografije, činjenice i traumatične životne priče ovih mladih ljudi u dinamične vizualne slike, za nefikcionalnu umjetničku prezentaciju u kombinaciji sa pojačanim fizičkim pokretom.

Predstava vodi publiku na putovanje duboko u svijet djece rođene zbog rata i kreira prostor u kojem gledaoci i glumci razgovaraju.

Pozorište se predstavlja kao forum za dijalog, zajedništvo i izgradnju mira, gdje građani Bosne i Hercegovine svih uzrasta pronalaze svoj glas i razbijaju svoje zidove šutnje empatijom, poštovanjem i razumijevanjem za djecu rođenu u ratu. Od premijere 2019. godine, predstava U IME OCA izvođena je u Tuzli, Živinicama, Srebrenici i Sarajevu.