Predstava U IME OCA / IN THE NAME OF FATHER je nakon izvođenja u punom Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, kao i u u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima, ispraćena gromoglasnim aplauzom i oduševljenjem publike.

U Osijeku je po završetku predstave upriličen razgovor između publike i glumačke postave zajedno sa članicama Udruženja Ajnom Jusić i Ivanom Barbarom Cook. U razgovoru su također sudjelovali režiser predstave Darrel Toulon kao i Katarina Kruhonja, direktorica Centra za mir, ljudska prava i nenasilje Osijek.

Predstavi je prisustvovala i grupa mladih ljudi, “Youth united in peace”, koji su podržali predstavu te iskoristili priliku da se upoznaju i porazgovaraju sa režiserom, glumcima i članicama Udruženja.

Poslali smo poruku mira i dali podršku ansamblu Teatar Maska Rad u Kijevu, kao i svim ljudima u Ukrajini tokom ovih teških vremena. Ostanimo povezani! Ostvarimo mir zajedno!

“Velika mi je čast zahvaliti se na ovoj dirljivoj ali oslobađajućoj predstavi koja izvire iz života boli i srama. Ohrabruje nas da ne izbjegavamo patnju, nego joj se približimo. Ova predstava iskustvo patnje i konfuzije pretače u istinu na kojoj se gradi život bez mržnje i straha – život u miru i zauzetosti za mir. Hvala vam na vašoj zauzetosti za mir!” – Poručila je Katarina Kruhonja.

Darrel Toulon je iskazao važnost izvođenja ove predstave kako zbog trenutne situacije u svijetu, posebno u Ukrajini, tako i zbog činjenica da priče djece rođene zbog rata ne smiju ostati neispričane. Darrel kaže da su ova djeca danas najjači most izgradnje mira, što se pokazalo predstavom U ime oca. Cjelokupna glumačka postava predstave pripada različitim etničkim grupama, različitim religijama i ima različite životne priče. Mostovima koje ova djeca grade, zajednički se jača osjećaj pripadnosti, mira i zauzimanja zajedničkog stava da rat nikad nije bio i nikada neće biti rješenje.

Zahvaljujemo se Centru za mir, nenasilje i ljudska prava što su omogućili premijeru predstave u Hrvatskoj kao početka našeg zajedničkog zalaganja za mir. “U trenutku kada invazija na Ukrajinu prijeti Trećim svjetskim ratom, moramo pokazati kako se mir mora graditi i održavati i u mirnom dobu, a baš to radimo predstavom U IME OCA.” – Dodala je Katarina Kruhonja

Ajna Jusić i Ivana Barbara Cook su govorile o važnosti zaustavljanja ratova u cijelom svijetu. Istakle su kako nije lako biti posljedica rata, ali da svoje životne priče dijele u svrhu prevencije seksualnog nasilja te jačanja osjećaja pripadnosti i mira svakog pojedinca na području bivše Jugoslavije i šire.