Povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, Bettina Vollath, zastupnica Europskog Parlamenta u Briselu, u saradnji sa Udruženjem Zaboravljena djeca rata i Alfa grupacijom (the alpha group –AT) , organizovala je online panel diskusiju na temu „Djeca rođena zbog rata – od skrivene grupe do graditelja mostova u postkonfliktnim društvima”. Panel je trajao od 15:00 do 17:00 h, a moderatorica panela je bila Sophie Roupetz.

Prije samog početka panela, svi učesnici su imali priliku pogledati predstavu „U ime oca“, dokumentarno-plesni komad o djeci rođenoj zbog rata u BiH u režiji Darrela Toulona. Nakon prikazivanja predstave, u uvodnoj riječi u se obratili:

 • Amra Delić, neuropsihijatrica, Internacionalna Istraživačica o djeci rođenoj zbog rata (CBOW) i osnivačica Udruženja Zaboravljena djeca rata (BiH)
 • Darrel Toulon, Umjetnički Direktor predstave „U ime oca“, Alfa grupacija (Austrija)
 • Ajna Jusić, Predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata (BiH)
 • Marijana Senjak, Psihoterapeutkinja, Ženska Soba – centar za seksualna prava (Hrvatska)
 • Feride Rushiti – Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture (Kosovo)
 • Valentin Inzko, bivši Visoki Predstavnik za Bosnu i Hercegovinu (Austrija)(TBC)

Nakon uvodne riječi, u 16:00 počela je panel diskusija sa sljedećim učesnicima:

 • Saša Magazinović, Član Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe i Član Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine
 • Vasfije Krasniqi, Parlamentarna Skupština Republike Kosovo
 • Saranda Boguyevci, Parlamentarna Skupština Republike Kosovo
 • Andreas Schieder, Zastupnik Europskog Parlamenta (Austrija)
 • Katarina Kruhonja, Direktorica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek (Hrvatska)
 • Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Hrvatska)

Panel diskusiju otvorila je Bettina Vollath, zastupnica Europskog Parlamenta u Briselu, koja je istakla važnost razgovora o „djeci rođenoj zbog rata“, kreiranju novih dijaloga budućnosti i kreiranju mostova mira.  Obraćanje je započela dr. Amra Delić, neuropsihijatrica i istraživačica o „djeci rođenoj zbog rata“ koja je posvetila 20 godina na istraživanju kliničke traume.

Predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata, Ajna Jusić je pozvala Globalne i Nacionalne zajednice da se suoče s tabuima i složenostima oko reproduktivnog nasilja koje dovodi do „prisilnog majčinstva“, začeća i rađanja djece kao posljedica tog nasilja te istakla:

„Neka današnji događaj bude skretanje pažnje na globalni jaz u zaštiti koji postoji za djecu rođenu u seksualnom nasilju u ratu i neka potakne daljnje akcije država, međunarodnih institucija i civilnog društva. Kreatori politika moraju brinuti o djeci rođenoj od seksualnog nasilja. Udruženje Zaboravljena djeca rata je spremno prenijeti svoja iskustva djelovanja bilo gdje u svijetu. Spremni smo jer mi ne želimo biti saučesnici budućih ratova, ne želimo biti saučesnici budućih silovanja. Ne želimo biti saučesnici one politike koja je dozvolila da prođemo i prolazimo ovakvu patnju i bol.“