S radošću prenosimo vijest da je Odbor Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ ove godine odlučio uručiti posebno mirovno priznanje našoj Ajni Jusić, predsjednici Udruženja Zaboravljena djeca rata.

Priznanje „Krunoslav Sukić“ 2020. – za poruku koju svojim životom, djelovanjem i riječju iskazujete i ostvarujete – da su solidarnost, empatija, humanost i hrabrost za djelovanje i za dijalog djelotvorni, ljekoviti i kreativni – da čine razliku danas koja je temelj za budućnost.

Odbor Nagrade navodi da je Ajna Jusić model mladima jer modelira moć nenasilnog tipa liderstva.

Trenutno, Ajna svojim radom pokušava učiniti Bosnu i Hercegovinu prvom državom na svijetu koja ima zakon o djeci koja su rođena kao posljedica ratnih silovanja i djeci čiji su očevi pripadnici stranih mirovnih i humanitarnih organizacija. Zahvaljujući svojim naporima tokom 2020 godine, Jusić je nominovana od strane Škole za političke studije Vijeća Evrope u BiH za nagradu „Václav Havel za ljudska prava“ koju su osnovale 2013. godine Parlamentarna skupština Vijeća Europe, biblioteka Václav Havel i Fondacija Charta 77, a dodjeljuje se u znak sjećanja na Václava Havela.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ajna-jusic-dobitnica-priznanja-krunoslav-sukic-za-promociju-mirotvorstva-i-ljudskih-prava/201210047